За GMO: най-мразим да мислим

За да успея с времето (искам да блогвам, но много задачи) ще го дам в Хайку стил:
nike air jordan xiii retro
Най-запалените опоненти на ГМО не знаят какво е това. Според тях ГМО-то са бактериално замърсени организми.
nike air max griffey
Те предпочитат да пръскат с ДДТ, но да не купуват семена. Да отглеждат канцерогенни култури органично и да слушат Елица и Стунджи, отколкото дебат.
Sweden Oakley sunglasses
Около ГМО дебат няма, има емоция и пропаганда.
nike air jordan retro xi
Питах моя приятел Курумбашев – защо взимаш отношение към нещо, към което нямаш отношение. Той ми каза, че в Норвегия отхвърлили ГМО-тата. (О, да, норвежкото селско стопанство).
ray ban imitation sunglasses
Затова – Хайку му е майката:
air max tailwind 4
ГМО е лошо, защото е лошо.
Всичко друго е добро, защото е добро.

6 коментара към “За GMO: най-мразим да мислим”

 1. Блогър не читател, блогър – писател.
  Така ще звучи актуализиран един стар виц. Добре е преди да се пише , да се почете. Думите,изразите и термините (ДДТ, купуват семена, канцерогенни, органично) имат смисъл и история и злоупотребата с тях се наказва рано или късно, за писателя – ясно как.
  А, за дебата съм съгласен. У нас няма и не вярвам скоро да има култура на дискусията. Закона за ГМО е типичен пример – първо се внасят тихичко „по терлици“ текстове в парламента, които разказват бизнеса на земеделските производители, но отварящи вратите за бизнес на няколко транснационални компании. После, когато изпратеният на заколение малък роден бизнес се разпищя и успя да спре и измени текстовете, се появих защитници на науката, развитието и гладните и почна да се носи „има нужда от ДЕБАТ…. ДЕБАТ….ДЕБАТ“.
  Интересно, как така за 3 седмици не се появи нито един земеделски производител в защита на ГМО-културите, нито един готвач, нито един производител и дистрибутор на храни, нито едно сдружение на потребителите? Защо нямаше контрамитинги в защита на ГМО? Поне нещо да имаше, което да покаже, че тези продукти имат защитници у нас. За дебат са нужни две страни. В случая от една страна беше МОСВ като вносител на закона, от друга страна – всички останали. Защо министрите не бива да спорят с гражданите е ясно. За какво, защо и срещу какво МОСВ предложиха този закон за мен е неясно.

 2. В нашата страна с всичко е така. Ако нещо не става (а в повечето случаи не става) по нормалния начин търсиш по другия начин. Дори с времето си забравил за нормалния… пише го някъде…

  Повечето теми на деня са коментирани от хора, които не знаят нищо за тях, реакцията е най-лесното нещо. Нама анализ, няма разбиране, няма усилие.

  И ГМО лобите да се беше дало част от парите за лобиране в ПР…?

 3. @тома белев
  Земеделските производители искат либерализацията на ГМО, ето официалното становище на асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ):

  http://www.azpb.org/index.php?p=home&id=179

  А иначе имаше наченки и на смислени дискусии около ГМО в някои блогове:

  http://www.petkofiziev.com/2010/02/blog-post_17.html

  http://www.gatchev.info/blog/?p=935

 4. Да се прави дебат в България звучи малко неадекватно. Не за друго, а защото научният дебат е международен, а политическия дебат се изчерпва с непоследователността на Борисов, Дянков и многото знайни и незнайни министри, които отказват да синхронизират думите/визиите си и действията си.
  А научният и етически дебат се изчерпва с едно име – Roundup, защото този продукт е в същността на всеки дебат за ГМО: http://en.wikipedia.org/wiki/Roundup

 5. Извинявам се на АЗПБ, техния глас в подкрепа на ГМО, явно не съм го чул сред множеството против. Становището е логично, в него има два основни довода – другите го правят и ще повиши конкуретноспособността ни.
  На едното ще повярвам, като видя татуировките по телата на УС на организацията, а на второто – като видя съгласие в използващите ГМО да застраховат продукцията на съседите си срещу последици от тяхната повишена конкурентоспособност.
  Впрочем някой да знае колко земеделски производители членуват в АЗПБ, че в сайта им това някак е пропуснато?

 6. @тома белев
  Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) не са единствените с такава позиция.

  Ето официалната позиция на аграрен университет – Пловдив

  http://agro.bg/topical/article19449.html

  Както и личното мнение на доц. Божин Божинов, Декан на факултета по агрономия в Аграрния универсисет в Пловдив.

  http://razkritia.com/%D0%B4%D0%BE%D1%86-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B3%D0%BC%D0%BE-%D1%81%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%BB/

  Има и много трезвомислещи блогъри и хора, които не споделят страховете на анти-ГМО активистите. Но техните мнения бяха заглушени от анти-ГМО активистите, които къде по-успешно, къде не толкова правят ЦЕНЗУРА на всички несъгласни с тяхното мнение:

  http://www.facebook.com/group.php?gid=109230254078

  http://svetliospace.wordpress.com/2010/02/20/bgmamma-censorship/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *