Какъв грил (барбекю)

Ако харесвате балканското печене на грил (отглаголването на  крематориум кремиране ли е или крематориумиране?!), не четете този текст.
nike air max running shoes
Целта на истинското печене на грил е месото да стане сочно, да се топи в устата и да се прокрадва лека миризма на пушек. Ако са ребра – като държите пачката за кокала и тръснете,  месото да се свлече в чинията ви. Ребрата стават за (минимум) 3 и половина часа при 150 градуса по индиректния метод, но за това в следващ пост.
nike air max infrared
Основното при избора на грил е
ray ban cats sunglasses
1. Да има капак. Пече се при затворен капак. Така контролирате температурата и топлината не отива в небето.
nike air max tailwind
2. Да има няколко зони за печене, така че да може да използвате т. нар. индиректен метод – в едната част на грила е продукта, в другата част е източникът на топлина.
oakley sunglasses sale
3. Да не е електрически. Няма мощност.

4. Ако е на въглища, трябва да има клапи за регулиране на въздуха – отдолу и на капака. Иначе отиваме в началото на този текст.
air jordan wallpaper
Методи и техники за печене:

1. Директен. При него източникът на топлината е точно под продукта. Използва се за бързо печене.
Discount Code For air jordan
2. Индиректен. При него източникът на топлината е встрани. Методът се използва при яките мускули и при по-жилави меса. Ребра, бут. Може и за риба, но не тон. Единствено рибата тон се пече при отворен капак, при много силно загрята скара, за много кратко време (searing). Вътре трябва да е розов. (Ако не ви харесва, нямате вкус)

Опушването е много вкусна техника. Най-елементарното е да увиете в парче алуминиево фолио намокрени парчета дърво (дъб най-добре), да продупчите с вилица дупки и да хвърлите този пакет върху скарата. Бавно и полека ще ви опуши храната. Разбира се, ако имате грил на дървени въглища те също опушват, но ако хвърлите сред въглищата шепа навлажнени дъбови парчета, ароматът ще е доста по-благороден.
air max 180
Къде да си купите грил:
за начинаещи има един на Къмпинг газ – Barbeque Expert 2, който се продава в България. С две зони, вулканични камъни. За първи и втори клас е перфектен.

За по-запалените, обаче, България е тясна. Най-близко е Румъния, правят доставка и до България. Аз съм почитател  на Weber и понеже нямам как да имам два в къщи, единственият ми е такъв. Иначе уважавам много и Viking, но така уважавам и Ферари (колата, не трактора).

Ето и няколко полезни линка за навлизане в света на печенето на грил:

сайтът на Вебер-феновете

преди да си купите грил – цени и сравнения

В следващите ми постове очаквайте:

 • Защо трябва да имате два грила – на газ и на въглища
 • Бавното печене – мъка или кеф (тук ще е за ребрата)
 • Дървото – най-добрият приятел на грила. Техниката planking – печене върху дъска; с какви дървета опушвам
 • Откъде си купувам месото в София (има ли достатъчно за група да си туитваме къде са „пуснали“ телешко бонфиле или пък бизонско?!)
  Ако ви е интересно – коментирайте и RSS-вайте

18 коментара към “Какъв грил (барбекю)”

 1. Напълнихте ми душата с това което сте написали. И затова ще напиша и аз нещо за печенето на месо. В къщата ни в Копривщица сам си изградих скара /не харесвам думата барбекю/. Доста месо е минало през нея, като дори имам статистика и рекорд. Но ще опиша конкретна случка от която останах очарован от постигнатия резултат.
  Скарата е с относително големи размери. За печене на месо използвам винаги дъб или бук. Известно е, че чам не върши работа, освен за подпалка.
  Разполагах с шест големи пилешки бутчета, които бях размразил. Не ги бях мариновал. Разпалих дървата, част от които бяха средно големи. Междувременно бяхме седнали на чардака и се занимавахме с обичайните работи на такова място преди вечеря. В един момент, избутах дървата в задния край на скарата, а наредих бутчетата в предния. Под тях оставих малко жар. Дървата в задния край тлееха и пушеха. В един момент въобще забравих за тази част от вечерята. Сетих се за тях след около два часа, които се оказаха времето в което беше постигнат невероятен резултат. Фантастично изпечени с неповторим аромат на пушено месо. Замислих се как се е получила тази вкусотия и открих. Цялата работа стана заради лек вятър който постоянно променяше посоката си. Това се оказа решаващо. Нищо друго.
  Тук е мястото да кажа, че у нас няма, или поне не съм срещал добре пушени меса, каквито се правят по традиция в Европа.
  В заключение ще Ви кажа, че много ми допадна темата, дори и заради това, че съм заклет кулинар.

 2. Благодаря, че разкриваш пред подбрана (твърде подбрана!) публика тайните на този непознат, но причудлив свят.

 3. Ладислав, благодаря за коментара. Музика в моите бебе-блогърски уши.
  Според мен в случая сте осъществил индиректния метод на печене, което винаги е бавно. Бавното готвене винаги дава стопяващи-се-в-устата резултати. Но трябва да се внимава с изсушаването. За да се предотврати помагат: поливането със сос или пръскането с вода (може смесена с ябълков сок, вино, бира).
  Проблема на всяко печене във външна скара на жар е, че никога не можете да повторите условията, при които ви се е случило предишното готвене.
  Затова съм привърженик на затворените скари с клапи и ръчки, за да може да се контролира процеса.

 4. Г-н Харманджиев, имам нужда от съвет. Посочили сте по-горе няколко марки грилове, избрал съм си един от тях, но искам да го ползвам в затворено помещение и тук е въпросът ми: Възможно ли е да се експлоатира уреда и в затворени помещения с добре изградена аспирация или не? Разбира се възникват въпроси, каква е аспирацията?, какво е помещението? и др., но в общ план възможно ли е боравенето с такъв уред на закрито?
  Благодаря предварително, може да ми отговорите и на този e-mail: alfiko_cs@abv.bg!

 5. Петър, здравейте, извинявам се за късния отговор.
  Не мога да дам такъв съвет, нямам опит. Моят грил е на балкона. Понякога спирам бутилката при отворени кранове. Като го пусна след дни го надушвам със закъснение и тогава съм ужасно щастлив, че е на балкона.
  Мисля, че отивате на професионални решения, ако говорим за затворени помещения. И аспирация и грил.

 6. Мен пък ме интересува нещо друго.Сдобих се барбекю на газ , но отдолу не е с камъни, а с открит огън и като капе мазнина от месото прави големи пламъци. Месото така се опушва и не става много вкусна. Случайно някой да знае някаква техника за този проблем?

 7. Филипе , написал си че имаш грил на Уебър, кажи ми с какви газови бутилки работят и ако си взема такъв дали ще му намеря бутилка??? Малко е спешно, моля те за отговор възможно най-скоро!
  Мерси поздрави

 8. Няма значение бутилката. Аз лично съм с малка, но две. Важно е редуцир вентилът да е подходящ. В зависимост от къде е купен грилът може да се наложи да го доокомплектовате. Работилница за газови уреди има при детелината на Горубляне (при газстанцията на Топливо).

 9. а ти с кои модел на уебър си, аз мисля да зема q100 най-малкия и от германия, но няма никакфи доп. специфиикация по въпроса за газ, ред. винтил и т.н. , днес ходих при тия газаджии ако могат да ми кажат нещо повече, но беше затворено, Сигурен ли си че ако го взема ще му намеря подходящ ред. винтил тука ?

 10. да днес , проверих в тази газаджииница, казаха ми, че с един удължител които се продава от уебър ще стане, на нормална газова бутилка. Мерси !!

 11. Здравейте, вашият блог е много полезен, само че искам да споделя, че не съм съгласна с 2 неща. Едното е ,че барбекютата на Кампингаз са всъщност с доста недобро качество и другото е,че открих,че точно в България се продават барбекюта на Бройл Кинг(които според сайта който сте предложили) са едни от най-добрите в света. В магазин в София се продават и барбекюта на въглища, които са пак със страхотно качество, така че не виждам защо хората да поръчват неща от чужбина.Аз си купих Примо, което работи 24 ч. с 3 кг. въглища!

 12. Привет и от мен.Силно ме заинтригувахте с този ,,вкусен,, сайт и възможностите за избор на газ барбекю. Отдавна търся да закупя подобно ,но у нас се предлагат само ламаринени и липсват чугунени. Единствените ,които намерих и отговаряха на моите изисквания бяха в ,,БАУМАКС,, но бяха твърде големи и с цени от 600 до 800 лева с доставката. Вече бях се спрял на доставка от Германия,като модела е американски чугунен на газ и струва около 150-250евро.Ще помоля за допълнително инфо ,откъде може да се закупят подобни варианти/Вебер например/ и само Румъния ли е най близката алтернатива в момента ?Начина на доставка също ме интересува. Бих помолил и за магазини в София,където има и са на нормални цени в рамките на 500-600 лева разбира се.Благодаря ви предварително.

 13. Здравейте на всички фенове на барбекюто. За Венелин, нека провери сайта на http://www.gwbbq.net http://www.bbqshop.bg. Човека е от Канада, но живее в БГ от няколко години и е голям фен……….
  Аз си взех на дървени въглища Barbecue Star от BBQ Scout и съм много доволен.Предпочитам американските рецепти за ребърца и големи парчета месо за индиректно готвене……
  Успех на всички!

 14. Здравейте!
  Имам следният въпрос.
  В МЕТРО са пуснали барбекюта на тайната марка Tarrington House. Газово, с 3 горелки плюс котлон, капак с термометър, чугунена скара час от която е чугунена плоча.
  Цената е добра и се иснересувах от вашето мнение. Макар да не е от утвърдените марки, барбекюто изглежда качествено.
  А и какво толкова може да се различава като качество?
  Благодаря за отговора?

 15. За съжаление в България под барбекю се разбира – скара. Всъщност скара е турска дума /ISKARA/ с аналог на английски – Grill. Барбекю е по скоро метод за печене. Ако искате да получите най – добро качество на печеното месо е необходимо да се спазват стриктно температурни режими /в зависимост от вида на месото, дебелината на месото/, поради което е необходимо уредът на който приготвяте барбекю да има термометър, както и да имате точен термометър за проверка на температурата в месото. Според мен най-добро качество на месото се получава при печене на KAMADO гриловете /в частност примото на нина по-горе/. Приготвянето на качествено барбекю е цяла наука включваща : химия на месото, химия на горенето, физика, в частност осмоза, термодинамика и т.н.т. За съжаление тук нямам достатъчно място и време да обяснявам в подробности всички техики за приготвяне на качествено BBQ. Ако не сте яли истинско BBQ, не сте яли наистина качествено приготвено месо. Ако на някой му е интересно за посробности – 0889 887405

 16. neznam dali ste zapoznat -ako si zakupia barbekiu weber ot rumania zenata e s 400lv po niska dali ima servis koito da poeme garanziata tuk ste sam blagodarna ako mi pomognete

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *