112 – оправяй се сам

Ето го и отговорът от 112 – виновникът е наказан. Дали да им вярвам?!
Switzerland nike air max
22.48 Събота, 1 август 2009
nike air max Low Price
Момче и момиче се бият в градинката на Площад Журналист. Шум от строшени бутилки, зяпачи – поне десетима.
free oakley sunglasses
Обаждам се на 112 и казвам къде и какво става, отговор:
Greece nike air max
Там ли сте още?

– Не, отминах.

Господине – трябваше да останете там, можеше някой да пострада.
sunglasses oakley
– Затова ви се обаждам – 4-то районно е на метри от градинката, може да пратите полиция.
air jordan 11 retro low
Ще ви дам телефона, ми казват от 112, да им се обадите.
oakley flak jacket sunglasses
Избеснях:

– Как се казвате?

112:  Не ни е позволено да казваме – ми отговаря гласът от 112, който не се е представил по никакъв начин – номер, код, име

– Този разговор записва ли се? – питам

112:  Да, разбира се.

– Благодаря, ви –  затварям.

Утре ще трябва да пиша писмо и да питам:

– отиде ли полиция по сигнала ми

– ако не е – защо?

– Какво е моето задължение като гражданин – да стоя като Гюро Михайлов и да се намесвам в пиянски свади, или да пращам полицията да си върши работа. Какво е тел. 112 – справки или?

11 коментара към “112 – оправяй се сам”

 1. И аз веднъж звънях на 112, защото мои съседи правеха ремонт в 8 часа сутрина в събота. Първо жената ми каза, че по закон имали право – за щастие преди да се обадя бях погледнал закона и наистина има леко противоречие, но конкретно има точка в която пише, че е забранено да извършват ремонтни дейности по това време. След цялото изастняване по телефона и образоването на служителката тя ми каза, че просто ще ми даде телефона на близкото РПУ.

  Аз естествено не се обадих в РПУ-то. Какъв е смисълът от телефон 112 в тази ситуация – абсолютно безполезни.

 2. @автора
  Телефон 112, като толкова други неща в България, е имитация на дейност. Такава, която някой ни е казал, че задължително трябва да извършваме, ако искаме „лиценз за европейци“. Та не се учудвай. Но че трябва да им се набиват канчетата, и то редовно – напълно си прав. Вярно, не на 112, ами на 160, и то няколко години преди мобилните телефони, беше звънял един мой приятел, на когото едно горящо голямо дърво от двора на съседа му заплашваше да му подпали собствената къща. Между другото, той на всичко отгоре живееше тогава в малка уличка много близо до пожарната в София. Та на 160 му бяха обяснили, че ОК, приемат му сигнала, но трябва да получат обаждане за същия инцидент от поне още един независим източник – т.е. примерно от някой случаен минувач, който реши да отбие до телефонна будка през две преки, за да се обади и той на 160. Иначе не можели да пращат пожарна само по едно обаждане, защото много често имало фалшиви сигнали.

  @Веселин Петрунов
  Определено не си бил прав да ползваш 112 за подобен дребен битов проблем. Все пак това е телефонен номер за спешни случаи, застрашаващи пряко нечий живот, не за сърдити сънени махмурлии, на които 8 сутринта им е време за сън, а не за ремонт. 🙂 Така че можеш само да се радваш, че вместо да те накажат за безсмислено обаждане на 112 (по закон обаждането там без причина се наказва с доста солидна глоба), те само са ти дали телефона на полицията. Впрочем фактът, че не си се обадил там, само показва, че те е било срам от претенцията, която си имал. И какво очакваше да направят от 112, освен и те да предадат на полицията, ако решат че обаждането ти налага нейно действие? Не те разбирам, честно!

 3. Tomac, определено не си прав, да ми казваш, че не е трябвало да звъня на 112. Телефонът 112 трябва да случи като ЕДИНЕН НОМЕР за всички служби – независимо дали търсиш Бърза помощ, КАТ, Полиция, Пожарна.

  „Освен със Спешна медицинска помощ, Полиция, Гражданска защита и Пожарна безопасност и спасяване, центърът във Варна работи и с Координационния център на Морска администрация в града.“

  В този ред на мисли, обаждането ми на този телефон е абсолютно закономерно. Останалата част от философията ти няма да я коментирам.

 4. Темата за НССПЕЕН „112“ е изключително широка и аз не бих искала да се спирам на детайли около изграждането и, което мина през всякакви перипети от 2001 до 2009 год. Фактите обаче са, че служителите вътре поради противоречията между МВР и МЕС не получиха достатъчно правомощия и единна свързаност със съществуващите до момента спешни телефони на останалите ведомства. Не е за пренебрегване и факата, че в крайна сметка системата беше стартирана по-скоро, за да не претърпи страната ни финансови санкции от ЕК, отколкото да заработи ефективно.
  Убедена съм, че точно такъв тип сигнали на граждани и попадането на 112 в МВР /т.е. ведомство, в което ще се следва принципа на единоначалие и обединява „Гражданска защита“, „Пожарна безопасност и спасяване“ и КАТ/ ще допринесат за скорошното и нормално функциониране, не заради европейските изисквания, а заради националните очаквания.

 5. ne6to ot dnes 3a 112: i3iasnix si dnes, 4e 112 prepra6tat podadenia ot grajdanite signal na policiata i policeyskiat na4alnik ra3porejda deystvia na pod4inenite si ili prepra6ta signala na pojarna, lineyka i dr., ako ne e do kompetenciata na policiata.
  нещо от днес 3ь 112: изяснех си днес, 4е 112 препращат подадения сигнал от гражданите на полицията и полицейският началник разпорежда действия на своите подчинени или прераща сигнала на пожарна, линейка идр., ако не е до компетенцията на полицията.

 6. „Утре ще трябва да пиша писмо и да питам:…“

  е отговориха ли ти на писмото?

 7. А3:
  Точно така – оператора приема сигнала, след това го предава (по компютърен път разбира се) на човека над него – координатора.
  Той вече решава към коя служба (и дали изобщо) да се прати сигнала, полиция, пожарна, бърза помощ и т.н.
  Еси:
  Така е, службата е още нова, ще се развива. Миналия месец са наети например 30 нови човека, нужно е време за да заработи всичко като хората. Все пак се и работи по 12 часа, дневни и нощни смени, а заплата та не е много атрактивна – около 350лв.
  Веселин Петрунов:
  Това е номер за спешни случаи – ще ми кажеш ли кое в твоя случай е спешно?
  Глоби засега няма (гратисен период така да се каже) но скоро всичко ще си дойде на място. Имайте предвид, че при подаден лъжлив сигнал влизате в системата и следващия път може и да не ви обърнат внимание. Така че, внимавайте.

 8. Филипе, защо спря да пишеш?
  й.

 9. Търсих нещо по темата 112, но всичко е първа мъгла. Много моля, ако някой знае, как мога да получа информация, кой ми е приел обаждането за бърза помощ, и как се казват хората от екипа, който ми изпратиха, и защо не ми изпратиха линейка, в която може да се извършва реанимация, при условие, че има такива. Много Ви моля да ми помогнете. Заради тяхното нехайство и безхаберие загубих майка си! Смятам да потърся отговорност, но трябва да започна от някъде. Не очаквам да се случат чудеса, но не може повече да се мълчи и да се гледа безучастно на този абсурд и на това как се отнасят с нас като със животни.

 10. Аз имам положителен опит. Най-много 10 минути слд подаване на сигнала от мен, дойдоха двама любезни полицаи на място. За първи път използвам услугата, но не мога да не кажа, че съм положително изненадана.

 11. Обадих се на полицията за взлом и не дойдоха отказаха

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *