Да прецакаме купувачите на гласове

Това е един суров текст за идеята ми за директен маркетинг кампания, която да убеди негласуващите да отидат да гласуват (за когото си искат)
Всякакви коментари са добре дошли. Поне в началото. 😉
nike air max Denmark
Да прецакаме купувачите на гласове
air jordan vii
Скъпи съмишленици, от няколко години насам, някакви индивиди, които се мислят за много хитри, играят покер с нашите пари, но с белязани карти. Ние всички виждаме, че те са с белязани карти, но не правим нищо, за да спрем този обир.  Констатираме с тъга факта, но “нищо не може да се направи”. Не е вярно. Ние сме по-умни от измамниците, но не инвестираме същите усилия и време, което те инвестират, за да ни изиграят.
Нека инвестираме частица от нашето време и частица от нашите пари, за да покажем, че можем (най-малкото) да ги затрудним да ни изиграят и този път.

Best Price air jordan
Негласуването направи възможен бизнесмодел, при който по неполитически начин ставаш важен фактор на политическата сцена.
Сравнително ниската инвестиция в покупка на гласове осигурява сериозна възвръщаемост на инвестицията, която е единствено възможна за безскрупулни инвеститори. Това е един “пазар” на  фалшифицирани банкноти, в който, за да влезеш, трябва първо да се съгласиш, че си в бизнеса с фалшифицирани пари.
Търговията с гласове направи важни “неполитиците” – успешни са тези които могат да осигурят куфарчета с пари и да направят контакт към дилърите на гласове, а не тези, които са популярни, могат да формулират и защитават общи каузи. Неполитиците са безскрупулни, корумпирани, неморални, арогантни. Те задушават пазара и не позволяват на “политиците” да се появяват, пробиват и развиват.
Единственият начин по граждански начин да се противопоставим на купуването на гласове е да формулираме бизнесмодел, чрез който да увеличим участието на гласоподавателите в изборите.
Парадоксът е, че управляващите  партии винаги имат кеш и затова имат интерес от купуването на гласове (“ако ние не купим гласовете, опозицията ще ги купи”). Затова не можем да очакваме от управляващите да се откажат от предимството си и да накарат “държавата” да спре покупката на гласове.
Негласуващите се делят на няколко групи:
–    Тези, които не гласуват, защото искат да накажат системата (отмъстители)
–    Тези, които смятат че от техния глас нищо не зависи (скептици)
–    Чакащи да продадат гласа си (продажници)
Други – (не се сещам, но колкото повече групиране толкова по-добре – помагайте)
– тези, които не харесват никоя партия (вероятно подмножество на отмъстители, но не задължително – там мисля, че стоят много млади негласуващи)

lentes ray ban
Негласуващите, които имат рационални аргументи да не гласуват са в състояние да бъдат убедени да го направят, ако получат достатъчни аргументи за това. Обичайно аргументите да гласуват са с появата на “тяхната” политическа сила или личност.
Ние трябва да измислим бизнесмодел, чрез който да успеем да привлечем съмишленици, финансиране и изпълнител и да “вкараме” рационалните негласуващи (отмъстители и скептици) на пазара.
Така ще постигнем целта си: Да оскъпим инвестициите в купени гласове и да не позволим на неполитиците да късат тъканта на държавата ни.
Продуктът, който трябва да продадем е “гласуване”.
Трябва да определим начините на финансиране и производство:
1.    Финансирането може да бъде чрез микродонорства от страна на Съмишлениците. Това са активните рационални избиратели – бизнеси и индивиди
1.2.    За да привлечем като инвеститори Съмишлениците, трябва да ги убедим в бизнес успеха на начинанието. Например – “с инвестиция от 5 лева вие ще вкарате на “пазара”  1 нови избирател и по този начин ще неутрализирате инвестицията от 25 лева на лошите”
1.3.    Трябва да сме ефективни – с малка инвестиция да постигнем максимален ефект.
1.4.    За целта трябва да сме подготвени аналитично – да сме определили кой ни е таргета, как достигаме до него и какво профитстори му продаваме.
Профитстори към таргета (Отмъстители и Скептици):
Към Отмъстителите:
– Да, всички са маскари, но когато не гласуваш правиш още по-лесно за маскарите да стоят на пазара. Твоят глас се брои и се разпределя служебно, като най-много от него печелят тези, които купуват гласове. По добре е да гласуваш за най-малко неприятната ти партия, защото така наказваш най-много най-неприятната ти.
Към скептиците:
– Аргументите за отмъстителите плюс аргумента, че ако от техните гласове нищо не зависеше, нямаше да се купуват гласове. Всъщност внушаването, че “нищо не зависи от моя глас” е най-изгодно за тези, които купуват гласове и тези, които са с твърд електорат – БСП и ДПС.
ray ban sunglasses Online Shop
Как достигаме до таргета:
–    Ефективен начин е чрез колцентър и оператори, които разговарят с таргета ни по скрипт разработен на базата на профитсторито.
–    За да бъде по-ефективен телемаркетингът може да се помисли за напасване на характеристиките на операторите към характеристиките на таргета. (например оператор мъж от възрастова група 18-22 се обажда на таргет жена от същата възрастова група)
–    В “обсега” на колцентъра е добре да има “авторитет”, който да обработва най-трудните таргети. Тоав е възможно, ако кампанията е и регионализирана и се включат повече местни авторитети.
wholesale oakley sunglasses
Играчите в бизнесмодела са:
–    Инвеститорите (рационални избиратели) които биха инвестирали малка сума (2-5-10-50 лева), за да видят повече избиратели пред урните
–    Спонсорите:
По-големи инвеститори – с над хиляда лева
Изпълнителите:
Рисърч организации
Колцентрове
Комуникационни оператори
Маркетинг специалисти
Неформални авторитети
nike air jordan xiii 13
Пропаганда:
За да се генерира ентусиазъм и да впечатление за умна кампания, резултатите от телемаркетинга и фъндрейзването да бъдат онлайн публикувани в реално време. Също така да се следят редица показатели – коефициент на успешност, направени обаждания, ефективност на обажданията и други класически коефициенти от директния маркетинг.
Oakley sunglasses Best Price
Тест:
Препоръчително е да направим тест в определен регион, за да изчислим ефективността на националната кампания и също така да прогнозираме необходимата максимална инвестиция.

2 коментара към “Да прецакаме купувачите на гласове”

 1. Зравейте г-н Харманджиев,

  Идеята Ви ми харесва много, не знам обаче дали има достатъчно време за тези избори. Според мен тя е възможна сега само ако се включат много хора – и социолози, и доброволци, и хора с опит. Аз бих помогнал, стига да мога, за съжаление нямам много свободно време, но колкото толкова…

 2. Ивелин – и вашия коментар го видях по-късно. Извинявам се.
  Ето как се разви идеята:
  http://spritarikatite.newpromo.net/
  ще помогнете, ако разпратите линка с посланието.
  Според мен всяко индивидуално усилие си струва и има тежест

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *